Over ons

Scouting Stella Maris - St. Willibrordus

Geschiedenis

Scouting Stella Maris – St. Willibrordus

St. Willibrordus

In 1945 kwam een stel jonge mensen, waaronder Martin Bluijs, Nico Zonneveld, Fridus de Ruiter, Joop van de Berg, Eugene Nebbeling en John Kuik op het idee om in Zandvoort een Katholieke verkennersgroep te starten.

Na overleg met kapelaan Vroklage werd in september 1945 de St. Willibrordusgroep opgericht. De groep sloot zich aan bij de Verkenners van de Katholieke Jeugdbeweging en later bij de Katholieke Verkenners. Met zes verkenners werden er activiteiten gedaan in een hoekje van het patronaatsgebouw, nu ‘De Krocht’ geheten.

Van de oprichters is Martin Bluijs tot 1975 bij de groep actief gebleven!

De groep heeft door de jaren heen veel onderkomens gehad: het bewaarschooltje (naast de huidige brandweerkazerne), een pakhuis aan de Buureweg, een echte bunker aan de Kennemerweg, de zolder van de (oude) Mariaschool. Ook het gebouwtje van de zuigelingenzorg aan de Van Lennepweg en een clubhuis aan de Jac.P. Thijsseweg hebben als onderkomen gediend.

Stella Maris

Stella Maris is opgericht in 1950 als een meisjesgroep. De groep was aangesloten bij de Nederlandse Gidsenbeweging en later bij de Nederlandse Gidsen. Mejuffrouw Wil Hoogenbosch was een van de stuwende krachten binnen de beginnende meisjesgroep en vooral bij de kabouters. Baukje van Laren had haar aandeel bij de gidsen.

De groep had gedurende zo’n 20 jaar het clubhuis (Het Kabouterhol) achter gebouw ‘De Krocht’. In de jaren zestig daalde het aantal leden, maar vanaf 1973 was er weer enthousiaste leiding.

Stella Maris – St. Willibrordus

Vanaf 1988 is de groep op de huidige locatie aan de Heimansstraat te vinden. Voor het eerst een plek waar alle acht speltakken samen kunnen komen, zodat beide groepen niet alleen in één stichting, maar ook daadwerkelijk één groep zijn. Vanaf 2006 is er ook een gezamenlijke das ingevoerd. Deze is blauw van kleur en met een oranje rand. Achterop zit een badge met het wapen van Zandvoort.

Deskundige leiding

Leidinggevenden bij Scouting zijn vrijwilligers.
Zij doen dit voor hun plezier en zetten zich voor 100% in.  Leidinggevenden zijn getrainde vrijwilligers, enthousiast en boordevol ideeën voor avontuurlijke spelvormen, speurtochten en uitdagende outdooractiviteiten.

Na een basistraining blijft de leiding zich verder ontwikkelen door vervolgtrainingen en workshops.
De rol van de leiding hangt af van de leeftijdsgroep en de aard van de Scoutinggroep.
Naarmate kinderen ouder worden, doet de leiding een stapje terug. Zo helpt Scouting kinderen bij hun ontwikkeling!

Leeftijdsgroepen

De verschillende leeftijdsgroepen noemen we bij Scouting speltakken.

Want ook al ben je bij Scouting welkom van je 5e jaar tot je 23e (en langer als leider of plusscout), dat wil natuurlijk niet zeggen dat al die mensen van al die leeftijden alles samen doen.
Nee, je bent gewoonlijk bezig in je eigen groepje met kinderen of jongeren van ongeveer je eigen leeftijd, en daar beleef je je wekelijkse avonturen, toegespitst op wat voor jouw leeftijd spannend en mogelijk is.

Spelen

5-7 jaar: Bevers

Kinderen van 5 tot en met 7 jaar worden bij Scouting ‘bevers’ genoemd. De bevers gaan samen met de andere dorpsbewoners op avontuur in het dorp Hotsjietonia. Spelenderwijs leren bevers van alles!

Meer info over Bevers

Natuur ontdekken

7-11 jaar: Welpen

Kinderen van 7 tot en met 11 jaar worden bij Scouting ‘welpen’ genoemd. De welpen spelen hun spellen in de spannende jungle en gaan met Shanti, Mowgli en de andere junglefiguren op pad waarbij ze allerlei handige dingen leren.

Meer info over Welpen

Zelfstandigheid

11-15 jaar: Scouts

De scouts van 11 tot en met 15 jaar heten ‘scouts’. Scouts zijn niet meer bezig met het spelen in thema, zoals bij de bevers (5-7 jaar) en de welpen (7-11) jaar het geval is. Bij de scouts ligt de focus op het bewust ontwikkelen van hun Scoutingkennis en -vaardigheden.

Meer informatie over Scouts

Zelf doen

15-18 jaar: Explorers

Zij organiseren hun eigen activiteiten, maken hun eigen programma en zorgen dat de gehele groep explorers (afdeling) goed loopt. Ze regelen bijvoorbeeld de financiën van hun afdeling en verdiepen zich in verschillende vaardigheden. Het gebruik van activiteitengebieden (verzamelingen van activiteiten die qua onderwerp bij elkaar horen) zorgt voor variatie in het programma.

Meer informatie over Exlorers

Doen wat je wilt

18-21 jaar: Stam

Jongeren van 18 tot en met 21 jaar wordt bij ons de Stam genoemd. De Stamleden organiseren hun eigen kampen en activiteiten.

Meer informatie over Stam

Actief in de groep

21 jaar of ouder: Plusscouts

Deze leden zetten zich actief in voor de groep.

Meer informatie over Plusscouts

De organisatie

Scouting is een organisatie die draait op vrijwilligers. Iedere week hebben grote groepen kinderen en jongeren plezier in het Scoutingspel. Naast de vrijwilligers die zich elke week vol passie inzetten voor de opkomsten, zijn er ook op de achtergrond mensen bezig om de groep draaiende te houden.

De Scoutinggroep is opgebouwd uit verschillende leeftijdsgroepen, ook wel speltakken genoemd. Iedere speltak kent een leidingteam waarvan een persoon teamleider en aanspreekpunt is. De leiding van iedere speltak is zelf verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de organisatie van activiteiten.

Verenigingsbestuur

Het groepsbestuur bestaat uit verschillende vrijwilligers en draagt (samen met de groepsraad) zorg voor de zaken die specifiek betrekking hebben op het draaien van de speltakken. Het bestuur van de vereniging draagt zorg voor het financiële beleid binnen de vereniging.

Beheerstichting

Daarnaast heeft de groep een beheerstichting. Het stichtingsbestuur houdt zich bezig met het beheer van de clubhuizen en de materialen.